Lueskelin tässä joku aika sitten kirjan '101 tapaa pelastaa maapallo' ja se sai kyllä miettimään monia asioita.

Itse kirja on ehkä hieman nuoremmille tarkoitettu, mutta eipähän ainakaan ollut liian vaikea lukuinen. Kirjaa on kevennetty pienillä tehtävillä ja monilla piirroksilla.

1659571.jpg
lukukeskus.fi

Heti ensimmäisellä varsinaisella aukeamalla on paljon mietittävää. Tiesitkö että;
-Vuonna 2006 New Yorkissa oli ensimmäinen lumeton joulu 150 vuoteen.
-Vuonna 2003 ennätykselliset lämpötilat Euroopassa aiheuttivat n. 35 000 ihmisen kuoleman.
-Vuonna 2004 Japaniin iski kymmenen taifuunia. Milloinkaan aiemmin ei ole koettu yhden vuoden aikana vastaavaa.
-Kiribatin saarivaltio koostuu 35 saaresta. Niistä kaksi on kadonnut merenpinnan alle sen noustua ja lopuille käy todennäköisesti samoin.
Ja lista jatkuu..

Tässä poimintoja vinkeistä;
-Sammuttamalla elektroniset laitteet päävirtakytkimestä tai tarvittaessa ottamalla virtajohdon pois voi pienentää sähkölaskua jopa 13%
-Energiansäästölamput kestävät 10 kertaa pidempään kuin tavalliset ja kuluttavat 66% vähemmän energiaa
-Laskemalla kodin lämpötilaa esim 1,5 asteella, voit vähentää kotitaloutesi tuottamien kasvihuonekaasujen määrää merkittävästi.
-Hanan sulkeminen hampaiden pesun ajaksi voi säästää jopa 14 litraa vettä. (Laskisin paljon siihen kuluu rahaa, mutta en tiedä veden hinnasta mitään.)
-Kierrätä paperia! Kierrätyspaperin valmistaminen kuluttaa 64% vähemmän energiaa ja 58% vähemmän vettä kuin uuden paperin valmistaminen.
-Kävelemällä lyhyitä matkoja sinun ei tarvitse etsiä autoa parkkipaikalta tai maksaa pysäköintimaksua. Samalla säästät luontoa ja kunto kohenee!

Poimin tähän muutaman "kongreettisen" esimerkin. Olisin halunnut vielä laskea paljonko rahaa säästäisi käyttämällä kangaskasseja muovikassien sijasta, kestovaippoja kertakäyttöisten tilalla ja polttamatta tupakkaa, mutta en tiedä paljon niitä kuluu ja mitä maksaa, täytyy ottaa selvää ja laskeskella!

Lisää vinkkejä löytyy kirjan kotisivuilta

Täältä ja täältä voit laskea hiilijalanjälkesi. Se mittää millaisen määrän maapalloa vahingoittavia huonekaasuja taloutesi tuottaa. Sivut on englanniksi ja niihin pitää tietää esim. energian kulutus. Itsellä vähän tökki, mutta ne(kin) pitää selvittää joskus :D

Muita linkkejä:
Tietoa ilmastonmuutoksesta
Luonto-Liitto
Greenpeace
Vikkejä ekologiseen elämään

Jorinani pohjautuvat tähän ko. kirjaan ja osittain omaan päähäni